perjantai 27. tammikuuta 2012

Vaihto 2012-2013

Ajattelin vettää tämmöisen yhteenvedon tästä vaihtoprojektista, mitä olen valmistellut.

En ihan oikeasti osaa vastata kysymykseen "Missä vaiheessa päätit lähteä vaihtoon?". Siis ihan rehellisesti sanottuna, en tosiaankaan tiedä. Ajatus on kypsynyt jo parikin vuotta, muistan joskus ala-asteikäisenä miettineeni  kuinka siistiä ois lähteä ulkomaille vuodeksi. Ja yläasteella ainakin ysi luokalla pohdin sitä ihan vakavasti. Tutut myös tietävät, että joskus innostuin puhumaankin todenteolla haaveestani jos jotakuta kiinnosti. Viime kesänä sitten tajusin, että nyt sitä pitäisi tehdä jotain asian eteen ja ehdottomasti eniten apua sain ööh... setäni vaimon ystävältä :D kuulostaa hieman kaukaiselta, mutta siis ystävä M on ollut ja taitaa hän vieläkin olla AFS:n vapaaehtoinen. Keräsin sitten rohkeuteni ja laitoin hänelle facebookissa viestiä ja kyselin vaihtovuodesta. M vastasi sitten minulle erittäin kattavasti vaihdosta, kannusti ehdottomasti hakemaan vaihtoon ja suositteli AFS:ää ja YFU:ta (oikeastaan hän sanoi, että muut järjestöt voi unohtaa :D)

AFS:ää hän tietenkin suositteli enemmän, sillä hänellä itsellään on järjestöstä hyvin positiiviset kokemukset. M selosti miten prosessi etenee, eli mitä tapahtuu sen jälkeen kun täytän paperit ja lähetän ne netissä.

Pakko sanoa, että en olisi yhtään varma olisinki uskaltanut hakea jos en olisi saanut kannustusta ja rohkaisua M:ltä! En olisi varmastikaan uskaltanut kysyä keneltäkään uppo-oudolta neuvoa, eikä kukaan tuttavani olisi voinut kannustaa minua samalla tavalla, sillä kukaan tuttuni ei ole ollut vaihdossa.

Noh, asiaan siis:

Syyskuussa: Rekisteröidyin AFS:n sivuille ja täytin hakemuksen. Minulla menee nyt vähän sekaisin mitä lappusia minun piti täyttää hakiessani ja mitä tuli täyttää nyt valinnan jälkeen. Mutta ainakin piti laittaa omat ja perhe tiedot ja muuta en oikeastaan muistakaan :D Tämä oli ehkä hakemuksen helpoin vaihe, jos siis ei lasketa sitä pään sisällä käytyä keskustelua siinä samalla... Lähetin hakemuksen siis 12.9.2011 ja sainkin haastatteluajan jo varsin pikaisesti. Haastattelu tapahtui kulttuuritalo Valveen kahvilassa ja haastattelun pitäminen siellä onkin ollut AFS:llä tapana. Haastattelussa meni 1,5-2h ja haastattelija kyseli kaikenlaisia (aika vaikeitakin) kysymyksiä. Itse jännitin haastattelua ihan kauheasti, kädet ja jalat tärisi ja ääniki värisi, mutta vähitellen siinä rentouduin. Ihan rehellisesti voi sanoa, että haastattelua ei olisi tarvinnut jännittää, ei se niin kauhea tilanne kuitenkaan ole, ja kysymyksia esitetään vain, jotta he löytäisivät minulle hyvän perheen!

Sain haastattelusta pari lappusta jotka piti täyttää ja lähettää ihan etanapostilla AFS:n toimistolle (mm. maavalinlappu).

Lokakuussa sain soiton toimistolta, että minä pääsen USA:an!! Vielä tulisi täyttää tolkuttomasti lappuja (aikaa 1kk) ja päästä läpi englanninkielitestistä eli SLEP-testistä. Olin merkinnyt kalenteriin, että 25.11 tulee viimeistään lähettää hakemus eli oletettavasti sain soiton 25.10 (: SE hakemus olikin sitten aika tuskainen täyttää... Opettajan ja rehtorin piti kertoa luonteestani ja minun piti merkitä 8. ja 9. luokan numerot sekä lukion ensimmäisen kurssin arvosanat lappuihin. Tuli kirjoittaa 2 sivun mittainen kirje isäntäperheelle ja kaikenlaista muuta... Ja kaikki tietysti englanniksi.

Joulukuun alussa sainkin kutsun SLEP-testiin, joka järjestettiin 20.12.2011 omassa lukiossani. Testistä en jaksa enää alkaa kertomaan, mutta jos jotakuta kiinnostaa niin kysykää toki! Kyllä minä siitä mielelläni sitten kerron! 29.12 kilahti sähköpostiin viesti hyväksytystä SLEP-testi tuloksesta!!!

Nyt tammikuussa sain taas AFS:ltä spostia, jossa pyydettiin skannaamaan passin henkilötietosivu toimistolle sekä huolehtimaan rokotuksistaan ja rokotusohjelman aloittamisesta. Viestissä kerrottiin myös alustavat matkapäivät. Maahantulopäivät on jaettu kolmelle ajankohdalle, joka johtuu USA:n  viranomaisten määräyksistä. Päivät ovat siis 7.-9.8.2012, 22.-24.8.2012 ja 5.-7.9.2012.

Nyt siis olen aloitellut rokotusohjelmaa (enemmän tietoa tästä) ja viikonlopun aikana olisi tarkoitus skannata passi toimistolle..


Nyt on kyllä pakko kirjoittaa APUA :DD tämä juttu alkaa taas tuntumaan paaaaljon realistisemmalta. Varsinkin kun hyvä ystäväni aikoo lähteä 2013-14 AFS:n kautta vaihtoon ja hänellä on haastattelu tiistaina. Jännitän varmasti enemmän hänen haastatteluaan kuin hän!

PS.Olen varmasti unohtanut jotain tai jonkin välivaiheen, mutta heittäkää palautetta sitten niin editoin jälkeenpäin :))

7 kommenttia:

 1. Heips, kiva taas löytää toisen '12-13 vaihtarin blogi! Jään seurailelmaan :)

  VastaaPoista
 2. Oijjoi, mäki lähen ens vuodeks vaihtariks AFS:n kautta, tosin Ecuadoriin :D Mut mä jään kyttäämään sun blogia enivei(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeij, tosi kiva! :)) Kiva tutustua näihin afs:n kautta lähteviin ku niillä prosessi on yleensä just samassa tilanteessa kuin itellä. Hirveen vähän vaan minun mielestäni löytyy näitten afs:n kautta lähtevien blogeja :/

   Poista
  2. totta, mäkään en oo löytäny ku ihan pari, ja yllätysyllätys kaikki on menossa johonki muualle ku ecuadoriin :D

   Poista
 3. Hei tosta kokeesta... Onks siin sellanen pistejuttu, vai arvosanat? Entäpä mikä siit on pakko saada, et pääsee läpi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että siinä lasketaan vaan pisteet yhteen. En tiedä yhtään kuinka paljon on pakko saada, kun sieltä sain vain sitten s-postia että "slep-testisi on tarkistettu ja olet saanut hyväksyttävän tuloksen".

   Jos haluaa tarkempaa tietoa niistä pisteistä niin sitten pitää soitella perään/ laittaa s-postia.

   Mut se testihän on vain jos lähtee englanninkieliseen valtioon ja sen testin avulla halutaan selvittää pärjäisitkö sillä enkulla. Eli se koe on aika helppo ja luulisin että ihan vain sillä, jos saat ekan ja tokan tehtävän tehtyä (kaikista helpoimmat) suurimmalta osin niin päsee varmaan jo läpi (:
   Ei oikeasti kannata stressaa siitä! :))

   Poista