maanantai 12. marraskuuta 2012

Kysymykset ja vastaukset part 1
Onko nuoret siellä paljo sosiaalisempia kuin kotosuomessa?? kun sellaista aina puhutaan…
No miten sen nyt ottaa… Musta tuntuu, että ollaan enemmän ”kaikkien kavareita” ja esim. koulussa voi alkaa jutella ihan kenen kanssa vaan vaikkei tuntisikaan. Mutta sitten taas toisaalta siinä päädytään siihen tilanteeseen että kaikki kaverit on semmosia hyvänpäivän tuttuja, eikä oo kauheesti semmosia parempia kavereita. Aika hankalaa selittää :D

Amerikkalaisten ja Suomalaisten eroja?
Aika laaja kysymys! No amerikkalaiset on paaaljon ystävällisempiä kuin suomalaiset, siis kysellään joka paikassa että mitä kuuluu ja miten meni viikonloppu jne. Mutta tämä taas johtaa siihen, että nämä ei yleensä kerro mitä oikeasti kuuluu vaan vastataan lähinnä että ”hyvää” ja viikonloppu meni ”hyvin”. Että sinänsä tykkään suomalaisesta tavasta enemmän, koska jos joku kysyy mitä kuuluu niin siihen voi vastata miten oikeasti menee ja selittää useammilla lauseilla eikä vain yhdellä sanalla. Ja tietenkin small talk, vaikka siihen olen jo aika hyvin tottunut. Tietenkin sitten on kauheasti kulttuurillisia eroja, eroja mm. pukeutumisessa. Niitä eroja on kyllä paljon!

Suomalaisen ja Amerikkalaisen koulusi eroja?
Tätini kertoi jonkun entisen vaihtarin sanoneen amerikkalaista koulua vankilaksi ja alan kyllä vähitellen nähdä paljonkin yhtäläisyyksiä niiden välillä! Välitunnit on 10min ja se aika riittää siihen että kerkeään siirtymään seuraavaan luokkaan. Luokat ovat aina auki, eli luokkaan siirrytään suoraan ja pitää olla istumassa omalla paikalla ja kirjat esillä kellon soidessa. Jotkut opettajat on tuosta kellon soimisesta tosi tarkkoja, jos et ole luokassa kun kello soi niin sun pitää mennä hakemaan semmonen myöhästymislappu kansliasta(?). En oo ihan varma mistä, kun en oo ollut vielä kertaakaan myöhässä :D Lounaalla meidän on pakko olla siellä ruokalassa eikä sieltä saa poistua ennen kuin kello soi. Jos tuleen kouluun myöhässä (luvallisestikin) tai lähtee aikaisemmin, niin vanhempien on pitänyt tehdä siitä ilmoitus koulullle, ja sun pitää hakea lupalappu poistua/saapua kouluun. Täällä myös on harjoiteltu paljon enemmän kaikkia ”poistumisharjoituksia” eli siis kerran tulipaloa varten evakuointi, kerran jotain hurrikaania tms. varten harjoiteltu =menty istumaan seinänviereen pää seinää kohti. Kaks kertaa on myös ”oikean” tulipalon takia joudutti evakuoimaan, mutta kummatkin oli vääriä hälytyksiä. Tällä viikolla meidän ois pitänyt tehdä harjoitus sitä varten, jos kouluun tulee joku aseen kanssa eli silloin meidän olisi evakuoitu jalkapallokentälle joka on alle kilsan päässä koulusta, mutta satoi vettä ja meille vaan luettiin ne ohjeet :D

Onko ruoka kovinkin erilaista sielläpäin verrattuna kotisuomen ruokiin?
ON! Se perusruoka on vaan jotain täysin erilaista! Ja sitä on ihan kauhean hankala selittää :D Täällä me syödään aika usein kotona jotain tacoja, tortilloja, hampurilaisia, joskus jotain lihaa ja lisäkettä, mutta nekin on niiiiiin erimakuisia kuin suomessa. Muutaman kerran ollaan syöty jotain keittoa, pannukakkuja+munakokkelia+pekonia, voileipiä tms. Täällä on myös tapana ravintolaan mennessä, että mitä ei jaksa syödä niin otetaan kotipakettina joten usein syödään niitäkin. Ja tosiaan monesti ollaan viikonaikana syöty useammin ravintolassa kuin kotona, sekään ei taida olla kauhean monelle suomalaiselle tavallista ;)

Onko se oikeesti totta, että kaikki amerikkalaiset on niin uskonnollisia kuin aina väitetään?
No on se oikeastaan. Uskonto ja se mihin uskoo on täällä ihan normaaleja asioita ja niistä voi puhua kenelle tahansa. Monesti nuoret kertovat käyneensä sunnuntaina kirkossa tai tehneensä kirkon vapaaehtoistyötä viikonloppuna. Ja sen olen huomannut, että monet amerikkalaiset nuoret julkaisevat facebookissa jotain kohtia raamatusta, mikä on minun mielestä aika erilaista. Ja kyllä musta tuntuu, että täällä monet julistavat uskovansa johonkin ihan ilman kysymistäkin, kun taas suomessa aika harva suostuu puhumaan omasta uskostaa kenellekään :D  

Saitko sä nopeasti siellä kavereita ja mikä on sun paras tapasi tutustua ihmisiin siellä ja Suomessa?
No varmaan amerikkalaisittain sain nopeasti kavereita, kun taas mun mielestä ne on semmosia tuttuja joita voi moikata ja vaihtaa muutaman sanan. Ihmisiä joita voisin kutsua kavereiksi on varmaan kaks tyttöä joitten kanssa syön sinisinä päivinä lounasta sekä muutamat vaihtarit meidän koulussa. Ja muutamia tyttöjä kuorossa. Niin ja sitten tietenkin vietän aika paljon aikaa tuon mun hostsiskon ja sen muutaman kaverin kanssa. Mulla ei oo kyllä mitään parasta tapaa tutustua ihmisiin, yritän olla oma itseni ja kiinnostunut siitä toisesta henkilöstä :) 

Miten nuoret viettää siellä vapaa-aikansa?
Tämäkin on vähän hankala kysymys, kun en oikeastaan osaa kertoa kuin tuon mun hostsiskon vapaa-ajan viestosta! No perusidea on se, että kavereita ei oikeeastaan ikinä tavata arkisin koulun jälkeen, vaan ainoastaan viikonloppuisin (tai perjantai-iltana). Hengaillaan jommankumman kotona, käydään shoppailemassa tai elokuvissa, koulun peleissä, ei oikeastaan sen kummempaa. Arkisin katellaan tv:tä, ollaan koneella, tehdään läksyjä, mitä sitä nyt yleensäkään kotona tehdään :D

Onko sun koulussa lajiteltu porukoita, vai onko kaikki kavereita toistensa kanssa?
Minun mielestä täällä ei oo mitään selvää jakoa, totta kai ihmiset hengaa sen oman urheilujoukkueen tai bändin kanssa koska ne kaverit on sieltä, mutta on myös tosi yleistä että on kavereita joitten kanssa ei oo muuta yhteistä kuin että on oltu lapsista saakka samassa koulussa. Mä en oo vielä ainakaan törmännyt sellaiseen, että olisi ns. suositut ja epäsuositut jotka ei edes puhu toisilleen. Samoin musta tuntuu, että nuorilla on kauheasti ”kavereita”, joita moikataan ja voidaan muutama sana vaihtaa mutta that’s it. Mutta yhteenvetona, en ole kyllä huomannut erityisen vallitsevaa porukoihin lajittelua meidän koulussa.

Pidätkö sun host-perheestä?
Kyllä tykkään kovasti :)

Mitä outoja tapoja oot huomannu jenkeillä olevan?
No en kyllä oo huomannut mitään kummempia tapoja… No ainakin yksi on, että täällä käytetään kauheesti lautasliinoa, tai siis vaikka täällä munkin hostperheessä on semmoset pienet pyyhkeet lautasliinoina (joita sitten vaihdetaan ja pestään välillä). Mun hostsisko selitti joskus, että oli kauheeta kun se oli ollut saksassa eikä niillä ollut lautasliinoja! Mua alko hymyilyttää tossa vaiheessa ja no ne sitten tietenki kysyi miten meillä, ja kerroin että ei mekään jaeta jokaiselle omaa lautasliina ruualle mutta ne on usein esillä siinä pöydässä jos joku haluaa. Ja sitte mun hostperhe ihmetteli että miten me pystytään syömään ilman lautasliinoja :D Haha, no siihen perään sitten minä selitinkin hieman amerikkalaisesta ”sormiruuasta” joka on heillä ehkä se suurin syy miksi lautasliinoja tarvii ja joka suomessa taas on harvinaisempaa… Ja no en nyt tiiä onko nämä niin outoja, mutta mun mielestä on outoa kysellä aina kaikilta mitä kuuluu ja nukkumaan mennessä sanoa ”nähdään huomenna!”, siis tätä sanotaan ihan perheenjäsenille.

kuinka paljon osallistut sun hostperheen arkeen? esimerkiks vaikka kotitöihin
Minun mielestä osallistun kotitöihin yhtä paljon kuin vaikka tuo hostsisko tai dadi (hostmomi on osa-aikatöissä joten arvioisin sen tekevän enemmän kotitöitä kuin me muut). Ihan siis ruokailun jälkeen siivotaan yhdessä pöytä ja keittiö, likaiset astiat aina suoraan pesukoneeseen, muutamia kertoja imurointia, vessansiivousta tms. ja sitten mun oma kotityöjobi on maanantai-iltaisin tyhjentää roskikset. 

mitä kaikkea ihmiset on kyselly suomesta?
Ei kyllä mitään erikoisempaa, lähinnä jotain ilmastosta tai joistakin tietyistä tavoista tai asioista, kuten tuossa aikaisemmin selitin siitä lautasliinatarinasta. Mitään sen kummempia ei tule nyt mieleen.

millanen paikka niitten mielestä suomi on?
No varmaankin aika kylmä ja pimeä paikka :D  Ei ole kyllä ihan kauheasti tullut keskusteltua kenenkään kanssa tästä aiheesta.

ootko puhunu niille suomea? vahingossakaan?
Olen! :D Ja teen sitä vieläkin välillä, mutta pääasiassa vahingossa. Kyllä monesti kun tää mun hostperhe kyselee joitain sanoja suomeksi. Vahingossa on kyllä varmaan tullut puhuttua enemmänkin suomea, muutaman kerran ”kiitti” tai ”anteeksi” ja useamman kerran ”mitä?” tai ”eiku”! Nämä siis tulee yleensä jossain kiire-tilanteessa kun vaikka tönäisee jotain käytävällä ja huikkaa ”anteeksi” tai kun turhautuu kun ei kuule mitä toinen sanoo niin tulee helposti ”mitä?”. Kerran ku me tultiin mun hostsiskon kanssa koulubussista niin sanoin sille ”on teillä kyllä paljon koulubusseja” tai jotain tommosta siis suomeksi ja olin kyllä kuolla nauruun sen jälkeen kun näin sen naaman :D Oli hieman ”kysymysmerkkinä”. Ja olin kuulemma puhunut unissani mun hostsiskolle jotain suomeksi ensimmäisinä päivinä kun olin tullut tänne.

onko jotku koittanu puhua suomea?
No yhdelle pojalle opetin ”mitä kuuluu” suomeksi ja kyllä nämä mun perheenjäsenet osaa jonkin verran suomea. Siis momi osaa ”kiitos”, ”sisu”, ”sauna” ja ”krokotiili”, dadi osaa sanoa ”yksi, kaksi” ja sisko ”Nää oot ihana” koska mää oon kirjoittanut sen valkotauluun tuon lauseen! Se ei kyllä tiedä mitä se tarkoittaa :D  Ja tuo mun hostsisko on kyllä monesti yrittänyt lukea jotain suomenkielistä tekstiä tai kääntäjää käyttäessä (se menee nettiin käyttämään google kääntäjää tarvittaessa) se monesti yrittää itse sanoa sitä sanaa eka :D

voitko ottaa kuvia vähän siitä ympäristöstä missä asut? pihaa, taloa jne.
Laitetaan harkintaan, huonettani varmaan ainakin voisin kuvailla mutta en lupaa kyllä mitään muuta :)

ootko tehnyt mitään suomalaisia ruokia sun host-perheelle?
En vaikka suunnitelmissa on kyllä ollut :/ En vaan oo oikein keksinyt mitään erityisen ”suomalaista” ruokaa joka olisi helppo tehdä ja ainekset löytyisi helposti.

Millaisia toiveita sulla oli vaihtarivuodelle? Onko toiveet toteutuneet?
Nyt annan pikkuisen vinkin tuleville vaihtareille, että kirjoittaakaa ylös teidän kaikki mahdolliset toiveet vaihtarivuodelle koska mä en enää muista omiani xD Siis totta kai perustoiveet, eli tulee toimeen perheen kanssa, saa edes jonkinlaisia kavereita ja oppii paremmin englantia. Ja kyllä nuo kaikki on ihan mukavasti lähteneet toteutumaan :) Varmaan toki toiveissa oli myös amerikkalaisen elämän oppiminen ja kulttuuriin tutustuminen ja nekin ovat kyllä lähteneet toteutumaan mutta en tosiaankaan voi sanoa (ainakaan tässä vaiheessa ;)), että tuntisin amerikkalaisen kulttuurin tai osaisin elää kuin amerikkalaiset!

Kuka on kärppien paras pelaaja ja miksi? 
Voi, mulla on kyllä tosi monia lempparipelaajia, mm. Salomäki, Donskoi, Pokka ja Ohtamaa. Kuusela oli kans yks lempparipelaajista, mutta se ei pelaa enää kärpissä :( Ja näihin kaikkiin pätee ihan yleisesti että ovat taitavia pelaajia, tekevät kovasti töitä ja yrittävät kehittyä pelaajina. Tulikohan tuohon nyt kaikki tärkeimmät… No Saana sä saat tarkistaa jäikö jotain tärkeetä uupumaan! :D

Tietääkö muuten siellä kukaan, kuka on Mikael Granlund?
Ei oo kyllä tosiaan tullut mieleen kysyä keneltäkään tuollaista, mutta ei ainakaan mun hostsisko tai dadi tienneet kun kysyi just äsken :D

Onko ehtinyt jo ikävöidä jotain suomalaista ruokaa tai vastaavaa?
Ruokaa tai vastaavaa… Aika laaja kysymys :D No siis joo, ruokaa on kyllä monesti ikävä, mutta kyllä tähän amerikkalaiseen ruokaan alkaa vähitellen tottua tai siis se on alkanut tuntua jo enemmän normaalilta kuin miltä se tuntui aikaisemmin. Karkkia on kans kova ikävä, en siis sano että täällä ei ois hyviä karkkeja, mutta kun on ikävä jotain tiettyä makua, niin ei se oikein auta popsia ihan erimakuisia karkkeja (:

Monesti viikossa käytte ulkona/jossain muualla syömässä?
Riippuu kyllä viikosta, mutta yleensä ehkä 3 kertaa viikossa ulkona (tai useammin) ja muuten kotona. En kyllä muista yhtään viikkoa että oltais käyty vain kaksi kertaa ulkona syömässä :D

Ootko saanut sieltä jonkin näköisiä kavereita?
Täytyy kyllä sanoa että tämä kysymys laittoi nauramaan, joo kyllä ne kaikki joltain näyttää. Mutta siis on mulla jonkin verran semmosia moikkaustuttuja ja muutamia parempia kavereita, parhaimmat kaverit on meidän koulun muutamat muut vaihtikset :)

Viihdytkö siellä olevassa koulussasi?
Kyllä mä voin sanoa viihtyväni mun koulussa, vaikka välillä (varsinkin alussa) toivoin sitä paaaaaaaljon pienemmäksi. Mutta täytyy kyllä myöntää että eräänkin kerran kun seisoin jumissa käytävällä ja yritin päästä seuraavalle tunnille (joo, meidän koulun käytävät on kyllä isot mutta ne menee välituntisin tukkoon niin, ettei pääse liikkumaan mihinkään suuntaan) niin mulle tuli yhtäkkiä semmoinen ”mä tuun kyllä niin kaipaamaan tätä väenpaljoutta”-ajatus! En tiedä mistä tuo tuli, yleensä kyllä valitan siitä että oppilaita on meidän koulussa ihan liikaa, mutta toisaalta on ihana kun on sitä massaa, eikä tarvi yksinään kävellä käytävillä jos ymmärrätte mitä tarkoitan :D Mutta siis sinänsä, en oo kyllä koskaan viihtynyt kouluissa eriyisemmin, että en tosiaan tarkoita että aamulla kiiruhdan innoissani kouluun, ei tosiaankaan. Kyllä se täälläkin on semmoista pakko pullaa ja kun on tavallista huonompi päivä, niin se on kyllä kaksi tai kolme kertaa huonompi täällä koulussa (varmaan ihan sen takia ku ei oo niitä hyviä kavereita koulussa jotka piristäis ja joutuu pärjäämään enkulla vaikka ois kuinka huono päivä ja tekis mieli huutaa ihmisille että puhukaa suomea :D).
Löytyykö sulta inhokki joukkuetta/pelaajia? jos on niin ketä ja miksi?
Ei mulla ole kyllä mitään tiettyä inhokkijoukkuetta. Inhokkipelaajia kyllä löytyy muutamia, mutta en halua alkaa ketään täällä yleisesti haukkumaan koska sellaiset asiat ei kuulu nettiin, tutut kyllä varmasti tietää ainakin yhden super inhokkipelaajan xD  

Onkos AFS llä jotain erityisiä sääntöjä esim. kotiintulo ajoista, perheestä, koulusta, pukeutumisest, ajamisesta, seurustelusta ym. Ja onko ollu hyvä yhdistys? Miinuksia??
AFS:llä on kolme sääntörikkomusta joiden takia sut lähetetään suoraan kotiin ja ne ovat koulun läiminlyöminen (lintsaaminen tai koulutöiden tekemättä jättäminen), moottoriajoneuvolla ajaminen sekä huumausaineiden käyttö (sisältää siis myös alkoholin). Eli koulua pitää käydä ja läksyt pitää tehdä, ajaa ei saa eikä siis suorittaa myöskään ajokorttia, seurustelua ei suositella mutta ei sitä myöskään kielletä. Totta kai niillä on myös sääntöjä perheelle, eli perhe ei saa ottaa maksua vaihtarilta, niitten pitää tarjota ruokaa ja katto päänpäälle ja tämmöisiä, en muista oliko jotain muita. Pukeutumisesta ei ole kyllä ollut puhetta, eikä kotiintuloajoista… Niin no se tietenkin, että sun pitää noudattaa sun hostperheen sääntöjä. On ollut kyllä hyvä ja mun mielestä erityisesti suomen päässä asiat toimii todella hyvin. Olen täälläkin ollessa ollut yhteydessä suomen afs:ään kun on joitain epäselvyyksiä ollut ja aina on sieltä saanut apua ja luvattu selvitellä jos ei asiat selviä muuten. Miinuksia, että täällä usassa meidän alueella ei aina ole tieto kulkenut erityisen hyvin, eikä mulla ollut tietoa mun tukihenkilöstäkään täällä ennenkuin ehkä kuukauden täällä olon jälkeen hän otti yhteyttä. Mutta siis alkuorientaatiot pidettiin, järjestettiin myös Chicagon reissu (joka oli samana viikonloppuna kun olin mun hostperheen kanssa St.Louisissa) ja tykkään kyllä kovasti näistä vapaaehtoisista täällä eli olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä että on hyvä yhdistys ja suosittelen :)

8 kommenttia:

 1. huh, sä oot saanu paljon kysymyksiä... kiitos vastauksista!

  VastaaPoista
 2. Miten hei sä sait rahat tohon vaihtarijuttuun? Saitko stipendejä tms, rahotusta, vai ottiks sun porukat vaa lainaa? Mul on iha hirvee tilanne ku muuten pääsisin, mut toi raha rajottaa..

  Ps kuinka tarkka toi alkoholi juttu on, tiiätkö? Eikö kukaa vaihtari oikeesti koko vuoden aikana juo o_o hassuu ajatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin sulle tuossa kysymykset ja vastaukset part 2 -postauksessa!

   Poista
 3. täällä wisconsinissa ku kysyin granlundista ni yks poika ainaki ties ja ties kaikki koivut ja selänteetki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mun yks tuttu tiesi selänteen mutta siihen se onkin jäänyt ;)

   Poista
 4. kyllä nää näytät vielä muistavan nuo sun lempparipelaajat ;)) mut pokka? :o mää oon jääny jostain paitsi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta kaai!!! Jos mun pokka pettää.... Joo kiitos nyt jäi taas tuo laulu soimaan päähän :D

   Poista