keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Kysymykset ja vastaukset part 2Otin itseäni niskasta kiinni ja sainkin näin nopeasti vastattua kaikkiin loppuihin kysymysiin! Kaksi viimeistä kysymystä on otettua edellisen postauksen kommenteista, eli en aio vastata niihin siellä kommenteissa ollenkaan. 

Tämä on mun blogihistorian 100. postaus! Tuntuu ihan uskomattomalta, että olen onnistunut jo niin paljon höpöttelemään tässä vuoden kuluessa tänne ;) Suuri kiitos kaikille lukijoille, joiden takia jaksan aina välillä käydä mun elämää tänne päivittelemässä ;)

Mikä on ollut mukavinta tähän mennessä?
Tää oli aika paha ku en osaa oikein sanoa yhtä asiaa :D Molemmat reissut jotka me ollaan tehty perheen kanssa (Chicago ja St.Louis) olivat aivan mahtavia enkä malttais odottaa meidän seuraavaa reissua! :) Kurpitsojen kaiverrus oli tosi hauskaa ja erityisen mukavaa oli myös tädin ja sedän vierailu täällä! Mutta mukavia hetkiä on myös jotkin tosi ”tavalliset” hetket, esimerkiksi eilen mulla oli vähän huono päivä, mutta kun me lähdettiin ulos syömään ja kierreltiin pikkuliikkeitä niin mulle tuli tositosi hyvä fiilis :) Ja vaikka just jotkut tollaset isommat tapahtumat jää usein mieleen, niin mun mielestä mukavimpia hetkiä on just tommoset illat kun vietetään aikaa perheen kanssa!

Jäikö Suomeen jotain sellaista, mitä ottaisit vaihtovuodeksi mukaan, jos pakkaisit matkalaukkua nyt?
Jäi, mutta en oo oikein uhrannut aikaa noitten miettimiseen kun ei se miettiminen ja harmittelu niitä tänne sais ;) Yks jota kyllä olen harmitellut on valokuvat! Nyt jos voisin pakata uudelleen, niin ottaisin valokuvia mukaan, että voisin niitä laitella seinille. Jos nyt yritän tässä samalla miettiä niin mitäköhän mää ottaisin… Ehkä joitakin muutamia vaatteita lisää koska en jaksa ikinä lähtä täällä shoppailemaan xD En kyllä oikein keksi kauheasti, jos ihan konkreettisesti nyt alkaisin alusta pakkailemaan siellä suomen puolella niin kyllä varmaan vähän erilainen pakkaus tulisi, mutta en tiiä millä tavalla:D Sitä vaan jotenkin nyt tietää mitä sitä pitäisi tehdä ja pakata, mutta en oikein osaa selittää miten…

Mitä asioita kaipaat Suomesta eniten? (tavaroita, ei ihmisiä/eläimiä...)
Hiukka aiheen ohi, haittaako jos selitän mitä muita asioita kaipaan kuin ihmisiä tai eläimiä? Hyvä ;D Kun siis ei nämä ole tavaroitakaan. Yksi asia minkä unohdan monesti että en voi tehdä on tekstaaminen jollekin tietylle henkilölle. Huomaan tosi usein kaivavani kännykkää esille että tekstaisin äitille ja sitten tajuan että ei se oikein onnistukkaan ja sitten tulee semmonen pieni masis. Ja siis tämä tulee monesti just silleen että on joku tärkee kysymys ja aattelen että kysyn nyt heti sitä. Muutaman kerran kun oon kärppäpeliä seurannut netistä, niin oon meinannut laittaa saanalle viestiä ja kysyä että miten menee pelissä. Muita mitä kaipaan on esimerkiksi koulusta valittaminen äitille (en edes tajunnut kuinka paljon se helpotti kun sai eka valittaa jollekkin ja vasta sitten alkaa tekemään niitä läksyjä :D), aamuisin keskustelu päivän suunnitelmista ja iltaisin päivän tapahtumien läpikäyminen (okei, nyt musta alkaa tuntua, että me puhutaan paljon meillä kotona :D), meidän koirien rutistaminen, koira vieressä nukkuminen… Näitä jos alkaa miettimään niin kaipaan oikeastaan mun elämää suomessa ihan kokonaisuudessaa. Mutta täällä mulla onkin erilainen elämä, erilainen rytmi ja arki. Joten muistakaan ”Se ei ole huonompi, se ei ole parempi, se on erilainen”, tälle lauseelle on muuten tullut ihan oikea merkitys tässä kolmen kuukauden aikana ;)
En nyt oikein tiiä mitä tavaroita erityisesti kaipaisin. Joitakin Lumenen meikkejä ja muita hygieniatarvikkeita välillä kaipaisin, ne ovat vissiin tavaroita? :D 

jos siellä harrastaa jotain urheilua, tarviiko sitä lajia olla harrastanu ennen? :)vastaa jos satut tietämään:D
En kyllä ihan kauheen tarkkaan tiiä, mutta sen ainakin osaan sanoa että riippuu ihan täysin kokonaan koulusta. Ymmärtääkseni aika monilla kouluilla on testit ja parhaat pääsee sitten joukkueeseen. Eli oletettavasti sun on pitänyt harrastaa sitä lajia aiemmin, mutta jotkin koulut ottavat vaihto-oppilaita joukkueisiin ilman niitä testejä ja vaikka he eivät olisi ikinä kuulleetkaan koko lajista. Eli riippuu täysin koulusta ja alueesta. Mun koulu on niin iso, että niihin joukkueisiin valikoituu ne kaikista parhaimmat (ja meillä onkin tosi kovatasoiset joukkueet) eikä nämä ota mielellään vaihto-oppilaita joukkueisiin, ei hajuakaan miksei.

Oisko sulla ollu jotain lemppariosavaltioita, mihin oisit halunnu? Ootko tyytyväinen tän hetkiseen asuinpaikkaasi vai menisitkö muualle jos saisit vaihtaa?
Ei mulla kyllä ole, mä ihan tietoisesti vältin noitten osavaltioiden ja alueiden miettimistä, ettei tulisi pettymyksiä jos ei pääsisikään sinne. Ois sinänsä jännää ollut mennä johonkin vähän pohjoisempaan esim. minnesotaan kun ne sanoo että se näyttää ihan suomelta ja toisaalta en halunnut sinne koska se ilmasto on sitten ihan samanlainen kuin suomessa :D Eli olen kyllä oikein tyytyväinen paikkaan, enkä vaihtaisi (:

Käyttääkö nuoret siellä alkoholia?
Kyllä ne käyttää ihan samalla tavalla kuin Suomessakin.

Onko tullut kertaakaan pahaa koti-ikävää?
Voi kysy vain kuinka monta kertaa! Eka paha koti ikävä tuli muutama päivä tänne saapumisen jälkeen, seuraava varmaan kuukauden päästä. Nyt kun on oltu täällä 3 kuukautta, niin iski semmoinen koti-ikävä että se löi ilmat pihalle. Tämä muutama päivä onkin mennyt aika sekavissa tunnelmissa, onneksi nyt on kyllä taas ihan normi fiilikset eikä ikävää yhtään, mutta esimerkiksi 3 tuntia sitten oli kauhea olo! Niin ne kaikki fiilikset vaihtuu koko ajan ja lohdullista on se, että kun on tosi tosi paha mieli, niin ei siitä voida enää mennä kuin parempaan suuntaan! :) Ja nämä oli siis niitä ”pahoja koti-ikäviä”, pienempiä tulee vieläkin useammin, mutta ne unohtuukin paljon nopeammin (:

Miten enkun puhuminen sujuu?
Hankala oikein arvioida, mutta luultavasti (toivottavasti) paremmin kuin alussa! Nopeasti oppii jotain tiettyjä sanontoja, vastauksia ja lauseita, siis niitä joita kaikki sun ympärillä käyttävät! Niitä huomaa yhtäkkiä itsekin käyttävänsä ja se tuntui aluksi hassulta! Ei sitä ehkä tarvi ihan samalla tavalla miettiä tarkkaan mitä aikoo sano, vaan voi alkaa selittämään ja samalla miettiä miten jatkaa lausetta. Uskallan ehkä jopa sanoa, että lausuminen on parantunut, tai sitten on vaan saanut vähän varmuutta siihen puhumiseen. Suurimman eron huomaa siinä, että ymmärtää ihan ongelmitta keskusteluita ja tarinoita. Ja tämä ei siis ole tullut siitä että olisi oppinut niin paljon sanoja, vaan on oppinut seuraamaan sitä tarinaa jota siinä puheessa kerrotaan, jolloin osaa itse päässään täyttää ne kohdat joita ei ihan sanatarkkaan ymmärrä. Kauhean hankala selittää tätä, mutta sanotaan vain, että harvemmin pitää pyytää jota kuta selventämään mistä puhutaan. 

Tulitko nopeesti toimeen sun host-perheen kanssa?
Kai voi sanoa että tulin, kun en ainakaan huomannut kertaakaan että meillä olisi jotain ongelmia ollut. Olihan se alku ihan tosi sekavaa, kun piti oppia ihan uudet tavat ja rutiinit, mutta onneksi hekin tajusivat auttaa ja neuvoa ;)

Ootko oppinu host-perheen "tavoille" kuinka hyvin?
Varmaankin hyvin, kyllä sitä välillä miettii että mitenköhän he tekevät tämän ja tämän asian, mutta nuo ihan arkijutut sujuvat rutiinilla (:

Millanen vaatemuoti siellä villitsee nuorilla?
No täällä vaatemuoti on oikeastaan vaan sekavaa :D Normi teinityttö saattaa toisena päivän pukeutua tosi muodikkaasti esim. pillifarkkuihin ja villatakkiin (en nyt tiiä onko tuo tosi muodikasta, mutta siis ehkä tajuatte idean…) ja seuraavana päivänä jooga housuihin ja huppariin. Jollakin tavalla rennompaa täällä tämä pukeutuminen, kun ihmiset voi oikeastaan pitää ihan mitä vaan päällä koulussa, eikä se oo kummallista. Se mitä suomessa ei näe, on varmaan kaikki printtipaidat ja hupparit, joissa on koulujen, kaupunkien ja urheilujoukkueiden nimiä. Niitä käytetään aika paljon.

Mikä on ollut suurin "kulttuuri shokki"? Siis mikä tuli suurimpana yllätyksenä?
Täällä on kaikki niin erilaista, että ei oikeastaan mikään pompannut oikein isona yllätyksenä silmille. Joitain asioista joita en tiennyt/ ollut ajatellut oli ehkä se että täällä syödään aika paljon meksikolaista ruokaa eikä nää käy oikein ikinä kahvilla xD Kahvilassa käymistä tuli jo ihan kauhee ikävä muutaman viikon täällä olon jälkeen, mutta nyt siihen on jo tottunut ettei siellä käydä kovinkaan usein. Mutta ehkä suurin yllätys oli täkäläinen ruoka ihan ylipäätänsä, se on jotain niin erilaista että sitä ei vaan osaa selittää! Ja vaikka siitä oli kuullut monelta, että se on tosi erilaista, niin täällä se ihan oikeasti oli sitten 10 kertaa erilaisempaa kuin mitä ois ajatellut :D

Onko ollut mitään hauskoja väärinkäsityksiä?
Ei kyllä tuu mitään mieleen sori :/ Joskus kun lausuu sanoja väärin niin toinen luulee että puhutaan ihan eri asiasta, mutta ne ei yleensä ole erityisen hauskoja tilanteita ;)

Mitä on jäänyt eniten ikävä?
Mää en millään meinaa saada tekstiä tähän kysymykseen, kun tää on vaan semmonen kysymys että en keksi järkevää vastausta. No eniten ikävä mulla on Suomea. Siis kaikkea mitä se sana sisältää, ”oma”, tuttu ja turvallinen ympäristö, ne kaikki ihmiset siellä, se kieli, tavat, kulttuuri, mun elämä! Mutta jos ei ihan noin laajalle mennä, niin sanotaan että ehdottomasti perhettä, sukulaisia ja kavereita :)

Oletko löytänyt mitään mitä et voi elää ilman kun palaat Suomeen?
Haha, yritän kovasti olla löytämättä mitään sellaista jota ilman en pärjäisi! Tällä hetkellä tuntuu, etten voi elää ilman aamiaisbageleita nutelalla, MUTTA se suurin ongelma onkin se, kun bageleita ja nutellaa löytyy suomestakin (kun ei siis ole erityisen terveellinen aamiainen).

Onko Amerikkalaisilla eri huumorin taju kuin suomalaisilla?
No on jollain tavalla. Ei kyllä ole kovinkaan monesti tullut mitään ”yhteentörmäyksiä” tullut, kun muistan aina lisätä että ”just kidding!” Ja näillä on välillä jollain tavalla mun mielestä tyhmiä vitsejä joille nää nauraa :D Ei kyllä tuu mitään esimerkkejä mieleen nytten, sori! 

onko siellä kyselty mitään ''tyhmiä'' kysymyksiä suomesta?
No ei nyt sinänsä… Kerran tuo mun hostmomi kysyi, että onko meillä suomessa popcornia, mutta ei sekään mun mielestä tyhmä kysymys ollut, kun mää en täällä osannut ”kuoria” maissia (ja täällähän indianassa kaikki osaa), niin se varmaan aatteli, ettei se kasvi oo sitten millään tavalla tuttu meille. Tänään kyllä yks poika kysyi että onko Suomessa kylmä ja mä vastasin, että no on kai siellä (siis vähän semmonen, on siellä varmaan teidän mielestä :D) ja sen seuraava kysymys oli että onko Suomessa tylsää. Alko kyllä naurattaa!

käydäänkö sielä saunassa?
Mun hostdadin mökillä, minnesotassa, niillä on kuulemma sauna! En ole kyllä kuullut kenenkään täällä käyvän saunassa enkä tiedä edes onko tuo mökki sauna ihan oikea, vai jokin amerikkalinen versio.

Käytätkö omaa rahaa ollenkaan esim. kun menette ulos syömään?
Joskus joo, koska me mennään monesti ruuan jälkeen käymään kaupassa xD Mutta siis, jos me mennään perheen kanssa syömään, niin en oo kertaakaan maksanut omaa ruokaani.

Kuluuko rahaa yleensäki paljon / vähän? Maksaako isäntäperhe aina sinunkin kulut?
En käy todellakaan usein shoppailemassa, kun oon vähän laiska ;D, mutta sitten taas kun menee ihan normimarkettiin niin niihin ”perus välttämättömyyksiin” palaa tosi paljon rahaa. Mutta hankala arvioida kyllä ylipäätänsä kun enemmänkin kuluu paljon rahaa yhdellä kertaa mutta harvoin, kuin että vähän rahaa kerralla ja usein. Mun hostperhe maksaa mun ruuat ja that’s it, muuten niitten ei tarvi ostella mulle mitään. Tietenkin kun ollaan oltu reissuissa, niin ne maksaa hotellit ja sisäänpääsyt kaikkialle, mutta jos haluan ostella itselleni jotain, niin ne ostetaan omalla rahalla.

Syödäänkö siellä tosiaankin paljon pikaruokaa?
Pikaruoka on kauheen hämäävä termi, mikä oikeastaan lasketaan pikaruoaksi? Onko pitsa ja hampurilaiset pikaruokaa? Yleensä kyllä, mutta entäs kun menet vähän parempiluokkaiseen ravintolaan ja tilaat pitsan? Ja noita hampurilaisia saa jokaisesta amerikkalaisesta ravintolasta (myös parempiluokkaisista). En oikeasti oikein tiedä mitä tuohon pitäisi vastata. Kyllä, täällä käydään useasti viikossa ulkona syömässä, mutta en kyllä moniakaan niistä sanoisi pikaruokalaksi. Minun mielipide, varmasti löytyy paljon eriäviäkin mielipiteitä (:

Onko ihmiset lihavampia kuin Suomessa?
En oo huomannut että kaikki ihmiset olisivat jotenkin keskivertoa lihavampia, vaan ennemminkin että täällä on paljon erikokoisia ihmisiä. Löytyy tosi lihavia ja tosi laihoja ja ihan kaiken kokoista siltä väliltä! Voisin ehkä kuitenkin mennä sanomaan, että täällä näkee suomen kouluja enemmän hieman lihavampia nuoria.

Miten hei sä sait rahat tohon vaihtarijuttuun? Saitko stipendejä tms, rahotusta, vai ottiks sun porukat vaa lainaa? Mul on iha hirvee tilanne ku muuten pääsisin, mut toi raha rajottaa..
En saanut mitään stipendejä tai muuta rahoitusta muuten kuin vanhemmiltani. Eli voin sanoa olevani erittäin onnekas sen suhteen, etten joutunut itse maksamaan mitään tästä. Eli minulta on vähän huono mennä kysymään neuvoa rahoitukseen, kun minun ei itse tarvinnut kamppailla sen ongelman kanssa. Olen toki kuullut että noita stipendejä voi saada ja esim. rotarien hinnathan on halvempia (mutta sitä kautta voikin olla vaikeampi päästä vaihtoon) eli sinuna etsisin vain kovasti tietoa esim. netistä :)

Ps kuinka tarkka toi alkoholi juttu on, tiiätkö? Eikö kukaa vaihtari oikeesti koko vuoden aikana juo o_o hassuu ajatella.
Saattaa riippua järjestöstä, mutta jos lähdetään esimerkiksi siitä liikkeelle, että usassa alkoholinkäyttö on kielletty alle 21-vuotiailta. Voi tulla aika isoja ongelmia järjestön kanssa jos joudut tekemisiin poliisin kanssa. Joiltakin vaihtareilta olen kuullut, että heille on sanottu, että saavat juoda kunhan eivät jää siitä kiinni. No jaa, tuskin nyt kukaan yrittää jäädä juomisesta kiinni ja nuoria silti jää siitä usein kiinni, eli en menis riskeeraamaan. Varmasti monet vaihtarit juo vaihtovuoden aikana, mutta minä en menisi testaamaan ja joutua keskeyttämään vaihtovuotta sen takia. Ja toisekseen, ihan oikeasti, jos se, ettei saa juoda vuoteen on sun suurin ongelma vaihtoon lähdön kannalta, niin miettisin sitä vaihtoon lähtöä uudelleen. Voin luvata, että sulla tulee olemaan paaaaaljon suurempia ongelmia vaihdossa kuin se, ettet saa juoda alkoholia! Sori, ei ollut tarkoitus tehdä mitään saarnaa, mutta ihan oikeasti ihmiset järki käteen! Meille AFS:ltä sanottiin hyvin selvästi, että sää lennät suoraan kotiin omalla kustannuksella jos jäät juomisesta kiinni, enkä kyllä lähtis testaamaan kuinka tosissaan se järjestö on! Mä ainakin haluaisin pysyä täällä sinne kesäkuun loppuun asti!


Ja vielä väsynyt mutta onnellinen bloggaaja! Mukavaa loppuviikkoa (joko voi sanoa noin?) kaikille! 
Ps. kiitos kaikille kommentoijille, kommentit luetaan kyllä pian saapumisen jälkeen, 
mutta vastaaminen jääkin monesti myöhempään... ;)

8 kommenttia:

 1. Voin lähettää Hilman sinne, saat rutistella sitä!! <3 :D:D:D
  tai itseni, saat rutistella minuakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein jo voisin ottaa Hilmankin rutisteltavaksi, mutta en vielä ihan niin epätoivoinen ole. Sinut kyllä ihan milloin vain!

   Poista
 2. Kiitos selkeistä, hyvistä vastauksista. Oli melko kattava setti:)
  Mukava seurata sun vuotta siellä Jenkkilässä.
  Terv, suomalainen host-äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaapas hyvät (: Hauska että tykkäät seurata mun blogia ja tosi kiva kun tulit "esittäytymään", oletkin vasta toinen hostäiti jonka tiedän seuraavan mun blogia!

   Poista
 3. myönnän että olen itsekin meinannut laittaa sulle useaan otteeseen viestii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ei se mittään, vanhuus ei tuu yksin x)

   Poista
 4. Hei! Lumenen tuotteita löytyy jonkin verran myös USAsta:

  http://www.lumene.com/us/contact-us/store-locator

  Tervisin
  Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä näyttääkin löytyvän, en tosin kauheasti meikkejä nähnyt kuitenkaan noita selaillessa vaan enemmänkin ihonhoitoa! Aika hauska kyllä että jotain suomalaistakin saattaa tulla vastaan! :)

   Poista