lauantai 16. maaliskuuta 2013

Koulupostaus osa 2

Tosi kiva huomata että jaksoitte lukea tuon edellisen koulupostauksen ja ainakin kommentoijat vaikuttivat tykkäävän siitä, eli nyt tulee jatko-osaa! Aiheen vaihtaminen ei ehkä suju yhtä sujuvasti kuin edellisessä postauksessa, koska nyt on jäljellä enemmänkin niitä "jämiä", mutta tehdään niistä sitten oikein sekava postaus ;)

En viime postauksessa muistanut tätä sanoa, mutta laitetaan nyt, eli nämä kaikki havainnot mitä olen tehnyt ja mistä kerron, perustuu täysin minun kouluuni, Carmel High School:iin, eli minulla ei ole mitään käsitystä muista kouluista, eikä kirjoittamani jutut tarkoita sitä, että niin olisi kaikissa usan kouluissa!

Kuten varmasti jo moni tietää, koulussa lausutaan joka päivä "Pledge of Allegiance" seisaaltaan ja monet pitävät oikeaa kättä sydämmellä. ("I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all") Ja samalla käännytään usan lippua kohti, jokaisessa luokassahan täytyy siis olla usan lippu. Tämän jälkeen tulee kuulutuksia esim. koulun jälkeisistä kerhoista ja kokouksista, koulupäivän aikana tapahtuvista tapaamisista ynnä muista.

Meillä on muuten koululla oma radiokanava! Sille taitaa olla omat "kurssit" eli sitä aina pyörittää jotkut oppilaat koulupäivän ajan, en tosin ole ikinä kuunnellut sitä kunnolla joten en osaa sanoa mistä ne siellä puhuu :D Tiedän vaan että ne on oppilaita, koska mun lokero on siinä "radiohuoneen" vieressä ja siinä mun kaapin kohdalla soi aina se radiokanava, joten voi katsella ketkä siellä selittää omiaan. Meillä on myös melkein joka toinen aamu n. 20 minuutin kestävä aamutv-ohjelma srt:n aikana, jossa on aina kaksi oppilasta just kertomassa noista kokouksista ja kerhoista tms. En ikinä jaksa kuunnella/katsoa sitäkään, joten en oikein tiedä, mutta sillekin tv-ohjelman teolle voi ottaa oman kurssin jos haluaa koulun telkkariin (:Tosiaan suurinosa koulun oppilaista kuuluu johonkin koulun kerhoon. Niitä kerhoja on ihan kauheasti, varsinkin meidän koululla. Urheiluina löytyy amerikkalainen ja normaali jalkapallo, koripallo, uinti, cheerleading, golf, juoksu, tennis, softball, baseball, yleisurheilu, lentopallo, lacrosse ja paini, ja nämä eri urheilut on siis jaettu syksy, talvi ja kevät osioihin. Muita kerhoja on vaikka kuinka paljon, tietysti perus orkesteri ja marching band. Niitä kerhoja on mm. anime, astrologia, korttipeli, matikka, kemia, shakki, espanja, kiina, saksa, ranska, kriminologia, kirjoitus ja tämä lista jatkuu loputtomiin...! Mutta sitten taas niitä "hauskempia" kerhoja on mm. my little pony, do something, lohikäärme, vesi, diabetes, kotiläksyt kerho jne. Tietysti siis eri kielille on omat kerhot, kuten jo joitain luettelin, mutta myös vähemmistö uskonnoille on omat kerhot. Eli kerhoja löytyy kyllä ihan jokaiselle :D Jos ei kuulu johonkin kerhoon tai urheiluun, eikä sen takia vietä kaikkia iltoja harjoituksissa, niin tosi moni nuori on töissä. 

Erilaisia kursseja löytyy myös tosi paljon, en tosin voi yleistää, koska en ole käynyt muita kouluja usassa kuin Carmelia, mutta siis ainakin täällä on paljon erilaisia kursseja. Toki perus matikat, äikät, hallitus, eri kielet, ekonomi, historia, biologia, muut tieteet jne, joita löytyy kaikissa kouluissa, mutta meidän koulussa on myös tarjolla erilaisia ruoanlaitto ja leivonta kursseja, tosi monia erilaisia taidekursseja (esim. vaatteiden suunnittelua, maalausta, keramiikkaa, korujen tekoa jne.), kuoro, bändi, orkesteri, teatteri, teatterin tekniikkaryhmä, lakitietoa, polittiikkaa, viittomakieli, erilaisia teknologiakursseja, lapsen kehittyminen ja vanhemmuus (näitä löytyy myös eri kurssit eri-ikäisille lapsille), muoti ja tekstiili, sisustus, journalismi, valokuvaus, televisio, radio, raamattu, liiketoiminta ja tämäkin lista jatkuisi loputtomiin. Yritin laittaa mahdollisimman kummallisia kursseja näin suomalaisen näkökulmasta, eli kyllä melkein kaikki normaalit aineet löytyy, vaikken jotain olisi luetellutkaan.

Niin joo, meidän rehtori Mr. Williams seisoskelee yleensä aulassa moikkailemassa ja kättelelemässä oppilaita aamuisin ja iltapäivisin!Ainakin mun koulussa meillä käytetään monia erilaisia oppimistapoja, eli tehdään ryhmätöitä, postereita, esseitä, opetetaan asioita toisillemme ja toki myös niin, että opettaja opettaa ja muut on hiljaa (: Täällä mikä on mun mielestä hassua, niin kun tehdään kouluun posteri, niin ne posterit pitää käydä itse ostamassa koulun "kirjakaupasta". Mulla ei ole vielä vastaan tullut, että olisi pitänyt tehdä videoesitelmä jollain kurssilla, mutta tuolla mun siskolla on ollut jo kolme, eli niitäkin käytetään kauheasti. Se vaan tarkoittaa toki sitä, että niitä tehdään paljon kotona ja vapaa-ajalla. Nuoret (tai siis ne "hyvät" oppilaat) viettää paljon aikaa kirjastossa opiskellen! Mulla on vähän tällästä sisäpiirintietoa, kun tuo momi on kirjastossa töissä. Varsinkin sunnuntaisin, aasialaiset valtaavat kirjaston kaikki opiskeluhuoneet :D

Seuraavaksi aion keskittyä vähän enemmän mun omaan kouluun ja tähän kaupunkiin jossa asun, eli Carmeliin, Carmel äänestettiin tänä vuonna jossakin äänestyksessä Usan parhaimmaksi paikaksi asua. Tämä kaupunki ei ole mikään ihan kauhea iso, Oulua pienempi ainakin, mutta koska täällä on vain yksi high school,niin se onkin iso. Meillä on tänä vuonna noin 4,700 oppilasta. Tämä koulu on tosi hyvä koulu ja se on Indianan top 3 high school (tämä siis on netistä tarkastettua, kaikki aina sanoo että carmel on paras indianassa). Se, mikä mua jotenkin ihmetytti, oli että usassa on ihan normaalia muuttaa koulun takia. Esim. just tää mun perhe asui ennen Indianapoliksessa, mutta ne halusivat että nämä lapset pääsevät hyvään kouluun, joten he muuttivat Carmeliin. Jotenkin vaan itestä tuntui hassulta se ajatus! Tällä alueella talot käyvät tosi hyvin kaupaksi ja ne ovat ehkä hieman hintavampia kuin viereisillä alueilla. Siksi monilla on sellaiset käsitykset, että Carmelissa asuu vain rikkaita snobeja :D Oon kuullut tuosta niin monesti, samoin saan kuulla aina tarinoita tältä perheeltä tuosta aiheesta. Tuo mun sisko kertoi, että kun niillä on jotain urheilupelejä tai kuorokilpailuja, niin opettajat käskee niitten olla ihan liiallisen ystävällisiä kaikille, koska kaikki muut luulee, että carmelilaiset on ylimielisiä ja ilkeitä. Muut ei oikein tykkää meidän koulun oppilaista :D Mutta se selittyy silläkin, että meidän koulu on älyttömän hyvä kaikissa urheilulajeissa (tytöt voittivat 27. kerran indianan osavaltion kilpailut uinissa! Eli Carmel on viimeiset 27 vuotta pitänyt johtopaikkaa!), samoin meidän kuoro-ohjelma on tosi ainutlaatuinen, koska meillä on tosi paljon rahoja käytettävissä sitä varten. Meillä on siis muuten koulussa kaksi kilpailukuoroa ja ehkä reilut 10 muuta showkuoroa jotka ei kilpaile. Meidän kilpakuorot Ambassadors (mixed) ja Accents (women) on käyneet kahdissa eri kilpailuissa ja ambassadors on voittanut molemmat omassa sarjassaan, Aceents voitti toisen ja tuli toiseksi toisissa kilpailuissa. Ens viikonloppuna on niitten viimeinen kilpailu, mutta ne voittaa aika varmasti sen, koska siellä kilpailuissa ei ole "uhkia" meille.


Mutta jos ajattelee ihan järjen kanssa, niin totta kai meillä on hyvät urheilujoukkueet ynnä muut, koska 4,700 oppilaasta kyllä ne parhaimmat päätyy niihin joukkueisiin, kun taas pienemmillä kouluilla ei ole niin paljon oppilaita keistä valita. 

Ruokailusta en kertonut ihan kauheasti aikaisemmin, mutta tosiaan kouluun otetaan joko omat eväät tai sitten ostetaan koulusta. Useimmat ostavat ruuan koulusta, mutta ei sekään ole kummallista jos sulla on omat eväät. Tunneilla useimmat opet on tosi tarkkoja siitä, ettei syö mitään ja juoda saa ainoastaan vettä. Yks tyttö joi kokista meidän kuorotunnilla ja se opettaja käski heittää sen pullon roskikseen ja se tyttö ei laittanut ollenkaan vastaan, oli vaan viemässä sitä (melkein täyttä pullollista) roskikseen, mutta sitten se meidän ope heltyi ja sanoi, että koska hän on uusi ope eikä tiedä vielä kaikkia sääntöjä, niin hän voi tämän kerran antaa olla. Kaikki opet ei oo tietenkään ylitarkkoja, varsinkin jos on jollakin "valinnais" kurssilla, niin napostelu ei oo ihan niin paha asia :)

Mitäköhän mä vielä kertoisin... Niin no yks "hauska" juttu tietokoneiden kanssa on se, että facebook on blokattu meidän koulun koneilta, eli facebookissa ei voi viettää aikaa :P Ja jotkut on kyselleet näistä "clickeistä" eli onko täällä semmoset high school leffojen tapaiset ryhmäytymiset omiin porukkoihin, eikä puhuta toisille. Mä en oo huomannut tätä kyllä ollenkaan meidän koulussa, tai sitten en vaan oo tarpeeksi perillä asioissa :D Totta kai jonkun saman kerhon porukka syö lounasta yhdessä tms. koska ne on muutenkin kavereita, mutten ois huomannut ettei ne vois muitten ihmisten kanssa tulla toimeen :)

Eli tässä oli nyt tämä toinen koulupostaus, toivottavasti tykkäsitte! Ja jos jäi jotain kertomatta niin kysykää ihmeessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti