sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Koulupostaus osa 1

Miten usalainen ja suomalainen koulu eroavat toisistaan? Yritän koota tähän mahdollisimman monta asiaa, mutta yrittäkää ymmärtää, että tämä on jo mulle "normaalia", joten en vain enää tajua joitakin asioista oudoiksi ;) Kaikki meme-kuvat on otettu mun koulun fb-sivuilta :)

Kouluajat on joka päivä samat 7.50-3.05 ja ulko-ovet ovat lukittuina (niin ettei ulkopuolelta pääse sisäpuolelle) koulupäivän ajan. Välitunti kestää aina 10 minuuttia. Oppitunti ei koskaan lopu tavallista aiemmin, eli opettajat eivät saa päästää oppilaita edes minuuttia aiemmin luokasta ulos.

Koulukirjat ovat järkyttävän kokoisia, ehkä 5-kertaa isompia kuin peruskoulukirja suomessa. Meidän koulussa niistä pitää myös maksaa "lainausmaksua", mutta tämä ei tosin päde kaikkiin kouluihin. Ja minun mielestä niissä on monesti joitakin virheitä, esim suomi esitettiin osana skandinaviaa (pliis, älkää jaksako väittää vastaan, vaan tarkistakaa asia ensin jostain varmasta lähteestä, suomi EI ole osa skandinaviaa, pohjoismaita kylläkin kuten myös fennoskandiaa) ja varsinkin historian kirjassa asioita on esitetty erittäin usalaisesta näkökulmasta ja välillä usaa maalataan oikein maapallon pelastajaksi tms.

Tämä on niiiiiin totta!
Opettajia löytyy tosin monelaisia, ihan niinkuin suomessakin, mutta usassa ne tykkää paljon enemmän jutella oppilaiden kanssa ja käydä semmoisia koko luokan keskusteluja. Ja ne opettajat on välillä tosi tuttavallisia, jos tulee vaikka käytävällä vastaan niin ne aina huutaa oikein nimellä että "Hi Riina!". Opettajia tosiaan kutsutaan aina Miss, Mrs. tai Mr. (sukunimi), ja vaikka sen tuntui maailmana luonnottomimmalta asialta aluksi, niin en voisi kuvitella kutsuvani opettajiani jollakin muulla nimellä nyt! En edes muista kuin muutaman opettajan etunimen, kun ei niitä käytetä ikinä. Monet opettajat myös tekevät tosi paljon töitä oppilaiden oppimisen eteen, esimerkiksi monisteita ja erilaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi espanjassa me käydään niin paljon sitä sanastoa ja kielioppia tunneilla läpi erilaisten tehtävien avulla, ettei mun tarvi melkein ikinä opiskella niitä asioita kotona (ei edes testeihin tai kokeisiin) ja mulla on A espanjassa!

Tunneilla on paljon enemmän kokeita ja testejä kuin suomessa. Historiassa meillä on joka kerta "quiz" yhdestä tai kahdesta kappaleesta ja ehkä muutaman viikon välein testi. joka kestää sen koko tunnin. Kuitenkin nämä kaikki testit ja kokeet ovat melkein aina monivalintaa, eli niistä kyllä selviää vaikka veikkaamalla. Espanjassa on toki kirjoittamista, mutta vaikka olen opiskellut espanjaa nyt reilun puolivuotta, niin en ole kertaakaan joutunut kirjoittamaan kokonaista lausetta espanjaksi kokeessa, aina vain lauseen täydennystä tms. Eli ei ole ollut edes pienen pientä kirjoitustehtävää espanjan kokeissa!

Arvostelu asteikko menee niin, että sä saat testeistä ja kokeista aina prosentteina sen kuinka hyvin se meni ja ne prosentit sitten käännetään kirjaimiksi A, B, C, D ja F, F on siis hylätty. Koska noita testejä on paljon, myös arvosanat vaihtelee paljon. Mulla taitaa olla historia nyt B (!!!) se ei ole ikinä ollut noin hyvä, mutta kyllä se tuosta vielä laskee ;D Kaikki muut ovat (vielä) A:ta, mutta ne kyllä laskevat kun mennään vuotta eteenpäin! Mulla taisi olla B ja C:tä suurin osa arvosanoista viime jaksossa ja ainakin espanja ja kuoro oli A. Suomen lukiossa totuin siihen, että jos sää teit sen annetun tehtävän oikein ja palautit sen ajoissa, niin sulle oli ehkä taattu 7 tai jotain sinnepäin ja siitä se numero sitten nousi sen mukaan kuinka hyvin olit tehnyt kaikki osiot. Täällä se on usein niin, että jos sä oot tehnyt sen annetun tehtävän ohjeiden mukaan ja palautat sen ajoissa niin saat A:n Eli paljon helpompi saada hyviä numeroita.

Koulun sisustuksesta sen verran, että meidän koulussa on kokolattiamatot ja koska koulussa on pakko pitää kenkiä jalassa, niin voitte vain kuvitella kuinka puhtaana lattia pysyy... Pulpetit on just sellaisia tuoli ja pöytä yhteen kiinnitettyinä, joka kyllä aluksi ärsytti. Ainoa hyvä puoli on se, että jos pitää tehtä jotain ryhmätöitä, niin on paaaljon helpompi muodostaa pulpeteista ryhmä kun ne on yhdessä osassa :D Tässä vielä kuva meidän koulun pulpeteista.

Niin ja tajusin tätä juttua kirjoittaessa, että meidän koulussa ei ole yhtäkään liitutaulua! Meillä on dokumenttikameroita ja projektoreita sekä niitä semmoisia valkoisia tussitaluja. Ei, nyt mä valehten! Yhdessä matikan luokassa on toisella seinällä tussitaulu ja toisella seinällä liitutaulu, mutta muissa luokissa en ole nähnyt liitutauluja.

Turvallisuus menee välillä suorastaan naurettavaksi täällä koulussa. Kuten tosiaan sanoin, meillä on ovet lukittuina koulupäivän ajan jottei kouluun pääse ulkopuolisia. Koulussa on yksi ovi, jota pidetään auki, ja se on siis se mistä pitää mennä sisälle, jos tulet (jostain hyväksyttävästä syystä) kouluun myöhässä tai jos lähdet tavallista aikaisemmin. Myös kaikkien vierailijoiden pitää käyttää kyseista ovea ja heidän pitää "kirjautua" sisälle kouluun, mutta heillä pitää olla joku tietty henkilökunnan jäsen joka heidän "hyväksyy" sinne kouluun, eli kouluun ei ulkopuoliset voi marssia sisälle ilman syytä. Jos sun pitää mennä johonkin kesken oppitunnin niin tarvitset "pass":in eli siis sellaisen lupalapun. Tämä siis tarkoittaa ihan, että jos haluat vessaan niin tarvitsen luvan, samoin terkkarille, opolle tai edes veden juontia varten. Se pass näyttää monesti tälläiseltä
Eli siihen opettaja kirjoittaa ajan, milloin lähdit esim. terkkarille sekä allekirjoituksensa. Kun olet palaamassa takaisin luokkaan, niin terkkari kirjoittaa nimensä ja kellonajan milloin lähdit pois, eli ettei oppilaat sitten voisi haahuilla käytävillä ennen takaisin menoa. Myös jos olet tunnilta myöhässä, niin joudut mennä kansliaan selittämään syyn ja ne antavat sulle pass:in luokkaan, ja siis se voi olla ihan sekunneista kiinni, kerran yks tyttö tuli muutama sekuntti kellonsoiton jälkeen sisälle ja se opettaja lähetti sen kansliaan. Jotkut opettajat on tosi tarkkoja näistä asiasta, toiset eivät ole ihan niin tarkkoja. Multa ei ole ikinä kukaan käytävällä pyytänyt että näyttäsin tuon luvan, mutta olen kuullut että jos sulla ei ole tuota lupaa mukana ja joku sitä kysyy, niin voit joutua suuriin vaikeuksiin. Oppilailla on myös omat kuvalliset henkilökortit sekä 9-numeroiset henkilötunnukset, ja nämä henkilökortiti olisi tarkoitus pitää tallessa, niistä saatetaan pitää "pistokokeita", eli opettaja tarkistaa, että kaikilla on henkilökortti mukana.

Dean's Office on paikka johon sä joudut jos olet vaikeuksissa :D En ole ikinä sinne joutunut, mutta siis jos häiriköit tunnilla tai jotain niin joudut sinne. Siellä siis saa yleensä puhuttelun, en ihan kauhean tarkkaan tiedä :P

Koululla on myös muutama oma poliisi tai sheriffi (myös meidän kirjastolla on iltaisin oma poliisi :D) sekä muuta turvallisuushenkilökuntaa jotka kulkee siellä käytävillä radiopuhelimet kädessä, mä en kyllä oikeasti tiedä mitä ne siellä tekee yleensä... Välillä kouluun myös tuodaan huumekoiria haistelemaan oppilaiden kaappeja.

Niin tosiaan, koulun kirjastoon ei pääse jos sulla ei ole sun henkilökorttia mukana!
Koululla järjestetään erilaisia harjoituksia paljon useammin kuin suomessa. Evakuointiharjoitus järjestetään vähintään kerran kuussa, muutaman kerran on ollut myös "oikea" tilanne. Ne evakuointi harjoutukset on vain aivan äärimmäisen hankalia, koska voitte vain kuvitella millaista se on kun 4,700 ihmistä yrittää päästä neljästä ovesta ulos ja löytää oman opettajansa numeron. Jokaisella luokalla on siis oma numero ja ne on aina kauhean hankala muistaa kun se opettaja vaan aina huikkaa sen ennen kuin ryntää ulos luokasta (keskiviikon harjoituksessa meidän luokan numero oli 278) ja on miltei mahdotonta yrittää seurata jotain tuttua luokkakaveria, koska niitä oppilaita_on_vain_niin_paljon. Meillä on ollut yhdesti harjoitus tornadoa tai jotain muuta uhkaavaa säätilaa varten ja se siis käytännössä tarkoittaa sitä, että pitää siirtyä ensimmäiseen kerrokseen seinän viereen kasvot kohti seinää, kauas ikkunoiden luolta. Maanjäristystä varten meillä on ollut harjoitus kahdesti, ja sen tullessa meidän pitää mennä istumaan pulpetin alle :P

Yhdesti meillä oli "lock down" harjoitus, eli luokasta sammutettiin valot, ovi laitettiin lukkoon ja kaikki oppilaat siirtyivät seinänvierelle niin, ettei oven vieressä olevasta ikkunasta voi nähdä oppilaita. Samalla joku kuulutti aina välillä missä tämä kuviteltu henkilö on, esim. "tunnistamaton henkilö mustassa hupparissa ja ruskeissa housuissa on siirtynyt nyt E-rakennuksen toiseen kerrokseen" tms. Se luokka jossa me silloin oltiin oli mun hissan luokka, ja se miesopettaja selitti meille just että mihin meidän pitää mennä ja mitä hän aikoo tehdä, ja hänen suunnitelmansa on, että hän seisoo oven vieressä pesäpallomaila kädessä (kyllä, hänellä oli ihan oikeasti pesäpallo maila kaapissa tositilannetta varten) ja jos joku yrittää ja pääsee sisälle, niin hän ei epäile käyttää sitä :D Mrs. Cimaskolla on melkein samanlainen suunnitelma, hänellä ei tosin ole pesäpallomailaa, mutta hän säilyttää sateenvarjoa aina lähettyvillä. Mun viime jakson englannin opettaja selitti, että tositilanteessa me siirretään mahdollisimman paljon pulpetteja ja hyllyjä oven eteen ja heitellään kirjoja tarvittaessa. Eli voisi ehkä sanoa, että nämä asiat otetaan ihan oikeasti tosissaan täällä.

Turvallisuuteen liittyen, meidän koulussa uusittiin puhelinjärjestelmää kesän aikana, ja nyt oikeasta napista painamalla voi kuka tahansa tehdä kuulutuksen puhelimen avulla. Siis meidän koulussa on jokaisessa luokassa oma lankapuhelin. Tämä vaan on johtanut siihen, että tosi monet opettajat painaa sitä nappia vahingossa ja sitten me saadaa kuunnella jotain epämääräistä surinaa keskusradiosta. Mutta siis se idea on, että opettajat voivat tehdä "lock down":in tarvittaessa hyvin nopeasti, ilman että heidän täytyy soittaa kansliaan ensin. Tämä johti myös siihen, että joululoman jälkeen muutamat oppilaat pitivät vähän hauskaa ja tekivät mitä ihmeellisimpi kuulutuksi yhden tunnin aikana. En enää muista ihan niitä kaikkia, mutta ainakin yhdessä kuulutuksessa ne selittivät jotain jostain homojen tapaamisesta ruokalassa ja toisessa kuulutuksessa ilmoitettiin että kamaa (siis huumeita) on nyt tarjolla counseling centerissä (eli siis "opojen" tiloissa). Kyllä vaan koko luokka repes, kun seuraavalla oppitunnilla opettaja selittää, että hänen pitää käydä counseling centerissä nopeasti, mtta hän tulee ihan pian takaisin. Olin E205:ssa näitten kuulutusten tullessa ja Mrs. Cimasko sanoi heti, että nämä oppilaat muuten erotetaan ja äkkiä ja niinhän heidät saatiinkiin kiinni ja erotettiin saman päivän aikana.
Tämän memen teki joku meidän koulussa just noiden kuulutusten jälkeen!

Mulla on vielä moniamoniamonia asioita selittämättä, mutta päätin että kirjoittaminen saa loppua tältä illalta, teen jatko-osan joku toinen päivä! Mutta aika monia asioita olen jo näköjään muistanut, jos joku osaa vinkata jostain muistakin eroista, niin otan vinkkejä mielelläni vastaan ;) Mutta siis jatko-osaa tulossa!

8 kommenttia:

 1. tää oli tosi hyvä postaus! :) lisää vaan :D

  VastaaPoista
 2. Tää oli ihan superhyvä postaus :) on kyllä pikkasen erilaista kuin suomessa ::D odotan innolla seuraavaa tälläistä postausta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Niinhän se on, mutta nopeasti siihen on tottunutkin (:

   Poista
 3. olipa kiva lukee millasta koulu siellä on :)) tajusin muuten ettei meilläkään koulussa oo yhtään ainutta liitutaulua, en ainakaan oo huomannut :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Voi, sä saat kyllä kuulla tarinoita tästä koulusta vielä kyllästymiseen asti jos vaan haluat, usko poies ;)

   Poista
 4. Mahtavia kirjoituksia sulla täällä, ihana blogi! :D Hei, oon miettinyt, onko siellä USAssa paljoa ns. "erikoisemmin pukeutuvia", esim. rokkareita, punkkareita, gootteja jne nähtävissä kouluissa, tai ylipäätäänsä missään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti :) Anteeksi kun vastaaminen vähän kesti, mutta jäin miettimään tuota sun kysymystä. On täälläkin erikoisemmin pukeutuvia, mutta enemmänkin sanoisin että emoja, rokkareita, punkkareita tai gootteja en muista nähneeni. Yleensä on vaan erikoisemmin pukeutuva (:

   Poista